2009. augusztus 26., szerda

A világ legkisebb nagyvárosából

Tömény hét áll a hátam mögött. A nyelvtanfolyam végén levizsgáztam izlandiból, 90%-osra sikerült, aminek nagyon örültem. Még utána kéne járnom, hogy ez az eredmény megfelel-e egy alapfoknak. De mindegy, az a lényeg, hogy már kevésbé tudnak eladni Reykjavíkban, a "világ legkisebb nagyvárosában", ahogy Hallgrímur emlegeti.

Szombaton érkeztünk, a sofőrünk készségesen belehúzott, hogy még elcsíphessük a Menningarnótt (=Kultúra éjszakája, http://menningarnott.is/ ) végét. Talán ez a nyár legnagyobb rendezvénye. Reykjavíkba özönlik szinte minden izlandi, hogy egy intenzív kulturális szórakozás után nagy buliban törjenek ki. Talán úgy lehet ezt az eseményt a legjobban magyar rítusmixbe átültetni, ha összeadjuk a Múzeumok Éjszakája programjait (non-stop nyitvatartó múzeumok, koncertek városszerte, stb.), az augusztus 20-ai tömeget, fergeteges hangulatot és tüzijátékot a Szilveszter éj zord időjárásával és idiótára részegedett túristáival. Na ez a Menningarnótt. Gondolom átérzitek, hogy a nyugati fjordok édes magánya és természetközelisége után egy kicsit mellbevágó volt ez az élmény...

Még mindig nagyon hiányoznak a nyugati fjordok és az ottélők. Ha valaki valaha meg szeretné látogatni Izlandot, akkor a nyugati fjordokba mindenképp tanácsolnám, hogy tegyen egy kitérőt. Rabul ejti az embert. Izland nagyon magasztos a maga csodás egészében, de a nyugati fjordokban érezhető a legtöményebben az izlandiság esszenciája. Öt perc séta után se embert, se házat nem lehet látni, nincs más csak a természet és annak szerves része: Te. Nekem nagyon sokat adott Izland több tekintetben is. Azt hiszem, a legértékesebb tanulság mégis a természethez való viszonyom átformálása volt. Rossz szó az átformálás, mert igazándiból úgy érzem, hogy most született csak meg a természeti mivoltom. Eddig sosem sikerült ennyire közel kerülnöm természethez a maga roppant erejével és gyönyörűségével. A nyugati fjordok nem is tanít, hanem inkább tapasztalni hagy. Az izlandiak azt mondják, hogy az ő hegyeik egyáltalán nem veszélyesek, az egyetlen veszély az emberi hülyeség és a saját, hozott erőforrások rossz felmérése. Ezzel mindkét komolyabb kirándulásunkkor szembesültem. Amikor minden lépésért meg kell küzdeni a mind mentális, mind fizikai kimerültséggel, maró széllel, az omló sziklákkal, a fogcsikorgató hideggel, az "áh, 20 perc alatt simán fenn vagyok"-"de már 2 órája mászok felfelé?!" vagy "ennek a hegynek nincs teteje" gondolatokkal, akkor mindent átérzel... nem tudsz még semmit.

Azért lassan kezdek beleszokni a városi életbe is.

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok a nyelvvizsgádhoz, nagyon szép eredmény, főleg az erős csoportban! :)
    Milyen az új szállásod?
    Tényleg nagy hatással lehetett rád az ottani környezet, szívesen megtapasztalnám az élményt én is. Biztosan nem ugyanaz, de engem akkor szokott ez a "nem tudsz még semmit" érzés elárasztani, amikor a tenger erejét tapasztalom meg. Ilyenkor el tudnám sírni magam az egész szépségétől.

    VálaszTörlés
  2. Erdelyben, ejjel, a vadon kozepen eltem at valami hasonlot, mikor felneztem az egre. Eloszor lattam meg a Tejutat. Lenyugozo, hogy milyen kicsik es jelentektelenek vagyunk.

    A termeszet fensegessege pont akkor erzodik igazan, mikor rajovunk, hogy milyen tokeletes, es hogy eselyunk sincs megismerni. Igy van ez jol.

    VálaszTörlés
  3. Drága Nórám!
    Kimondhatatlanul örülök, hogy ezt érezted, és mostmár azt hiszen érezni is fogod amíg élsz!
    (na kb ezért szeretnék erdész lenni)
    Remélem azért a városban is boldog időket töltessz majd!
    Puszi

    VálaszTörlés
  4. Szia Szivem!
    Faja a leírásod!
    Cuppantalak!
    Jó volt ma csetelni!

    Pufi
    Ps: HIÁNYZOL!

    VálaszTörlés
  5. gratulálok a vizsgádhoz!!! bár nekem nem volt új, hogy ilyen klassz eredménnyel csináltad meg:)
    irigyellek egy kicsit, gyönyörű lehet, bármerre jársz... mesélj tényleg az új szállásról, milyen a lakás és a lakótársad?
    amúgy igen, tényleg az emberi hülyeség tesz tönkre mindent, ezzel teljesen egyetértek....
    puszillak szívem, hiányzol!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Nóra! Olvastam az összes bejegyzésed. Nagyon jó olvasni, hogy mi történik veled, és milyen élményekkel gazdagodsz. Sok jót kívánok neked ott kinnt! Rebeka!

    Örülök, hogy jól érzed magad, és a természet, hát ....... igen az ilyen is lehet ....... örülök, hogy ezeket te átérezheted! Sok sok puszi!

    VálaszTörlés